Jeśli zamierzasz otworzyć działalność gospodarczą związaną ze sprzedażą albo produkcją żywności, powinieneś zadbać o odpowiednie standardy

Na straży zachowywania odpowiednich norm oraz przepisów stoją systemy opracowane przez specjalistów oraz wdrażane przez wszystkie osoby, które posiadają kontakt z środkami spożywczymi.
Haccp pomaga ograniczać realne zagrożenia
Haccp jest trybem, którego zadaniem okazuje się zidentyfikowanie i oszacowanie zagrożeń, jakie mogą mieć miejsce na każdym etapie produkcji czy transportu żywności. System pozwala też znaleźć sposoby na eliminację punktów zagrożenia i zagwarantowania żywności doskonałej jakości zgodnej z bezpieczeństwem firmy (polecamy https://www.forsel.pl/wroclaw/kredyty-pozyczki) higieną. Na chwilę obecną koniecznością wdrażania systemu haccp objęte zostały wszelkie ośrodki, które trudnią się produkcją bądź rozpowszechnianiem artykułów spożywczych. W każdym przedsiębiorstwie zostaje powołany określony zespół, który trudni się określaniem zagrożeń, ograniczaniem ich i wypełnianiem odpowiednich raportów.
IFS – europejski standard, jaki pozwala zawiązać współpracę handlową

Standardem bezpieczeństwa żywności, jaki ściśle nawiązuje do Haccp okazuje się Ifs. Jest to europejski wzorzec, który powstał z początkiem XXI wieku z przeznaczeniem synchronizowania reguł i wytycznych, jakimi oceniani mieli być producenci produktów żywnościowych. Wdrożenie standardu Ifs wymaga wcześniejszego wprowadzenia systemu Haccp, jak również przeprowadzenia dokumentacji pochodzenia zaopatrzenia i oznaczenia i eliminacji zagrożeń powiązanych z higieną żywności. Standard IFS (ifs!) cieszy się sporym uznaniem w Niemczech firm (polecamy https://www.forsel.pl/kredyty-dla-firm/kredyt-pod-kontrakt) Francji, w związku z czym bywa w tych krajach wyjątkowo przestrzegany.
Wyślij swoich pracowników na szkolenia
Tak i właściciele zakładów trudniących się wytwarzaniem i obrotem żywnością, jak ich pracownicy, mają możliwość brać udział w szkoleniach oraz kursach dotyczących wprowadzania systemów bezpieczeństwa oraz higieny żywności. Na wspomnianych szkoleniach ma się możliwość otrzymać sporo nowych informacji dotyczących norm oraz standardów obowiązujących w czasie pracy z żywnością, jak również przyszykować się do wdrażania systemu w własnym zakładzie.