Jak prezentuje się historia alkoholu i jak tak naprawdę powinno się go spożywać? Jak wyglądają polskie praktyki spożywania różnych trunków?

Do Europy tajemna mądrość alchemików arabskich trafiła w XII wieku za pośrednictwem powracających z wypraw krzyżaków. Spirytus początkowo uważano za lek wspierający życie i chwytający młodość.
Aby znaleźć zbliżone informacje na opisywane zagadnienie spójrz na link (http://www.robak.konin.pl/oferta/zamykarki/automatyczne/jednoglowicowe/automatyczna-zamykarka-jednoglowicowa-zr-02), a przeczytasz tam niesamowicie fascynujące wiadomości, które zapadną Ci w pamięć.
Stąd jego nazwa „aqua vitae” co znaczy woda życia. W sumie w szybkim tempie, bo już w XIV wieku alkohol przestawał lekarstwem. Zastosowanie do tworzenia, zamiast wina, żyta i jęczmienia umożliwiło produkowanie trunku, który został ogólnie używanym trunkiem. Z biegiem lat wódka rozpoczęła nabierać charakteru niezwykle związanego z surowcem, z którego powstała.
Tak powstały robione ze słodu jęczmiennego szkocka whisky i irlandzka whiskey, angielski gim wytwarzany z różnorodnych rodzajów zbóż, holenderski genever, w krajach skandynawskich- aquavit, a w Polsce- okowita. W połowie XVIII wieku rozpoczęto pędzenie spirytusu z ziemniaków. Potem do wytwarzania wprowadzono coraz to nowsze składniki i techniki, tworząc różne rodzaje napojów alkoholowych. Teraz trudno sobie wymyślić życie bez niewielkiej ilości alkoholu, dla aromatu, smaku, dla

przyjemności. Jeszcze więcej naszych rodaków pije dla radości, a są to na pewno piwa z małych browarów, bardzo popularne w ostatnim czasie, jak również wina.