W jaki sposób umeblować sklep spożywczy – praktyczne rady

O wyposażeniu sklepu należy zacząć myśleć już w trakcie projektowania budowy. Etap akceptacji planu budowli pod sklep powinien być oparty na wizji rozlokowania poszczególnych stoisk, starannie zaplanowanym sposobie przemieszczania się przyszłych konsumentów tak, ażeby mogli się czuć swobodnie, natomiast rozkład produktów był przystępny oraz przyjazny w czasie dokonywania sprawunków. Częstokroć projektanci budynków nie mają dostatecznej wiedzy albo praktyki odnośnie umiejscowienia poszczególnych urządzeń na sklepie, dlatego spotykamy się czasami z trudnymi sytuacjami, możliwymi do uniknięcia.

dodatkowe informacje na

Autor: Phillip Pessar
Źródło: http://www.flickr.com

Najczęstsze z nich to: za małe otwory drzwiowe nie pozwalają wnieść wysokich bądź szerokich sprzętów, w ten sposób ograniczają wybór lub powodują ponadprogramowe koszty powiązane z rozebraniem urządzenia i jego powtórnym składaniem na sklepie.

Dobór wyposażenia. W punkcie tym skupię się na najważniejszych składnikach wyposażenia sklepu spożywczego, będą to meble chłodnicze i regały suche (sprawdź ). W przypadku regałów suchych sprawa jest niewiele zawiła. Gdy już państwo zadecydują o wysokościach, liczbie półek, oczekiwaniach co do solidności półek, najważniejszą rzeczą w tym przypadku będzie cena zakupu, łatwość dokupienia elementów itp. Nabywając używane należy być pewnym źródła jak też jakości regeneracji, inaczej poczynione oszczędności szybko mogą się zamienić w ponadplanowe koszta. W wypadku funkcjonowania sklepu z artykułami spożywczymi meble chłodnicze to najważniejszy obszar kosztów.

Chłodnia

Autor: Steve Snodgrass
Źródło: http://www.flickr.com

Czy wytwórca ma znaczenie? Naturalnie że tak. Możliwości stosowania współczesnej technologii wykonania, przesądza o klasie urządzeń, czyli ich żywotności jak też solidności wykonania. To z kolei decyduje o wydatkach lub oszczędnościach w czasie ich użytkowania. Różnice w szerokiej gamie sprzętów przesądzają później o ergonomii i kosztach ich pracy.

Jeżeli interesuje Cię problematyka poruszana w niniejszym tekście, sprawdź pełną ofertę, a na pewno będzie ona dla Ciebie warta uwagi.

Ogólnie meble chłodnicze dzielimy na maszyny zasilane własnymi agregatami wbudowanymi w strukturę przyrządu, ewentualnie drugi typ to urządzenia zasilane zewnętrznymi agregatami umieszczanymi często na zewnątrz sklepu.

Inne rozróżnienie przyrządów dotyczy ich ergonomiczności. Drzwi chłodnicze mogą posiadać uchylną szybę przednią, z przegródką przechowalniczą pod dnem, względnie bez.