W jaki sposób zrobić domowe lizaczki

Cukier, woda, oraz ulubione dodatki starczą, ażeby zrobić domowe lizaki i zachwycić wszystkich dobrze znanym smakiem. Niemalże wszystkie dzieci kochają słodkości. Słodycze ze sklepowej półki są jednak niezdrowe, bo mieszczą sporo konserwantów a także sztucznych barwników.

Aby ustrzec dzieci przed niezdrową żywnością, a zarazem zadowolić ich małe podniebienia warto samodzielnie przygotować domowe lizaczki. Dzieci z pewnością będą urzeczone, a i nie jeden pełnoletni domownik pokusi się na cokolwiek słodyczy.

lizak w papierku

Autor: jencu
Źródło: http://www.flickr.com

Łatwym sposobem na to, by przygotować domowe lizaczki będzie ogrzanie 20 dag cukru w małym garnku. Gdy cukier się roztopi, trzeba zaczekać aż przeistoczy się w karmel o złoto-brązowej barwie i gęstej konsystencji. Na blaszce powinno się ułożyć papier do pieczenia. Nieco ostudzony karmel nakładać łyżeczką na blaszkę tworząc lizaczki. W niezastygłą jeszcze masę, wkładać patyczki do lizaków. Odstawić, aby mogły stwardnieć. Masę możemy przelać także do foremek na ciastka, by lizaczki zyskały ładny kształt.

Nieco inny przepis jest wyborem dla tych, którzy marzą o klasycznie słodkich, soczyście owocowych lizakach. Wystarczy przygotować 25 dag cukru, 40 mililitrów wody a także 70 mililitrów soku wiśniowego bądź porzeczkowego. Zamiast syropu ze sklepu, można użyć także osobiście wykonanego z cukru, wiśni oraz wody, jest to jednakże bardziej kłopotliwe. Składniki powinno się umieścić w garnku po czym zagotować. Zostawić na ogniu przez około 15 minut (temperatura powinna wynosić blisko 140 stopni). Gorącą masę można przelać jednakowo jak w powyższym przepisie na papier do pieczenia i wetknąć patyczki do lizaków.

Jeżeli przedstawiana w tym artykule kwestia jest według Ciebie ciekawa, to dodatkowo sprawdź również inne warte przeczytania artykuły.

Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj patyczki do lodów.

Kiedy przychodzą upały, każdy szuka przyjemnego ochłodzenia. By samemu przygotować domowe lizaczki lodowe, wystarczy przygotować jedynie kilka składników. Najbardziej orzeźwiające, są lizaki wodne. Należy zaopatrzyć się w cytrynkę, wodę a także cukier, by przygotować lemoniadę. Proporcje zależne są od preferowanego smaku. Przelać mieszankę do foremek i wstawić do zamrażarki. Kiedy zaczną ścinać się, starczy wbić patyczki do lizaków i poczekać aż całkowicie się zamrożą. Inny sposób to zamrażanie soku rozrzedzonego niedużą ilością wody.